Jättitöpselistä sähköä laivaan

Cover image

Maasähkön käyttö satamissa vähentää laivojen ympäristökuormitusta

Liittämällä laivat maasähköön voidaan vähentää laivan satamassaolon aikana aiheutuneita ilmastopäästöjä jopa 50–80 prosentilla, kun laivan omaa apukonetta ei tarvitse pitää päällä sähköä tuottamassa.

Artikkeli on julkaistu 23.6.2020.


 

Maasähkö mahdollistuu yhteistyössä satamien kanssa

Pienen kaupungin kokoiset matkustaja-autolautat liikennöivät säännöllisesti naapurimaidemme pääkaupunkien välillä. Satamassaoloaikana laivat pystyvät jatkossa käyttämään maasähköä, jonka käytöllä on merkittävä vaikutus ilmastopäästöihin ja sen etuna on myös matalampi äänitaso satamissa, joiden lähellä on asutusta.

Maasähköllä tarkoitetaan maalla keskitetysti tuotettua sähköä. Maasähkö otettiin käyttöön Tukholman Värtanilla Helsinki–Tukholma-reitin Silja Serenadella ja Silja Symphonylla kesällä 2019. Helsingissä maasähkövalmius saadaan Olympiaterminaalissa käyttöön vuoden 2020 aikana ja Länsiterminaalissa vuoden 2021 aikana. Tallinnan satamassa maasähkövalmius otetaan käyttöön vuoden 2020 aikana.

Laivan ja sataman välille kiinnitettävä valtavankokoinen ”töpseli” ei kuitenkaan pysty käyttämän ihan tavallista verkkovirtaa. Yhteistyö satamien kanssa onkin ollut avainasemassa, jotta maasähkön käyttö on tullut mahdolliseksi.

Laivoillakin tehtävä muutoksia maasähkön käyttöä varten

Maasähköä kannattaa käyttää laivoissa, jotka ovat satamassa yli kaksi tuntia; eli esimerkiksi Helsinki-Tukholma-reitin laivoissa ja satamassa yöpyvissä Tallinnan laivoissa.

Silja Serenade ja Silja Symphony ovat jo suhteellisen iäkkäitä laivoja. Aikoinaan laivat ovat kuitenkin jo olleet erittäin edistyksellisiä tekniikkansa osalta. Maasähkön käytöstä ei 1990-luvulla vielä juurikaan puhuttu, mutta molemmissa laivoissa oli kuitenkin valmius maasähkön käyttöön. Teknisesti laivoihin piti kuitenkin tehdä nykypäivän standardin mukainen päivitys. Molempiin laivoihin asennettiin edellisten telakointien aikana korkeajännitemuuntaja (11kV), tehtiin korkeajännitekaapelointia sekä asennettiin katkaisijoita.

Maasähkön käyttäminen vaatii siis suhteellisen ison investoinnin laivaan, joten taloudellisesti on järkevää, että maasähköä pystytään käyttämään jokaisessa satamassa johon laiva liikennöi. Tällä hetkellä laivat ovat käyttäneet maasähköä Tukholman satamassa kesästä 2019 alkaen. Helsingin Satama rakentaa parhaillaan Olympiaterminaalille uuden maasähköliitännän Tukholman liikennettä varten. Käyttöön uudet maasähköliitännät saataneen kuluvan vuoden loppuun mennessä.

 

Tehokasta sähköä keskijännitteellä

Käytännössä maalla keskitetysti tuotettu sähkö tarkoittaa sitä, että satamaan tehdään yksi kauko-ohjattava kaapelinosturi, jolla maasähköä tarjotaan laivoille keskijännitteellä. Tämä vaatii esimerkiksi Helsingin Olympiaterminaalissa nykyisen muuntamon saneerauksen ja koko satama-alueen sähköliittymän teho nostetaan noin 0,5 megawatista (MW) yli kolmeen megawattiin.

Olympiaterminaalille toteutettavaan maasähköinvestointiin kuuluu muun muassa automaatiosuunnittelua ja -tekniikkaa, nykyisen muuntamon saneeraus, laituritöitä sekä merkittävimpänä osuutena maasähköjärjestelmä asennuksineen. Sataman osalta investoinnin kokonaisarvo on noin 1,8 miljoonaa euroa.